Életképek

Címlap

RoboRAVE International 2019 - Kína Conghua

A Bányai Júlia Gimnázium 5.osztályos tanulókból álló robotika csapata 5-6.helyezést ért el a Kínában megrendezett nemzetközi versenyen. A Roborombolo csapat Első osztályú minősítést kapott elért eredményéért.
A verseny előzménye, hogy a gimnázium két robotika szakkörös csapata részt vett a március 21-23. között Gdanskban megrendezett RoboRAVE verseny lengyelországi fordulóján, ahol SumoBot kategóriában versenyeztek szumózó robotjaikkal. Egyik csapatunk, mely három 11 éves fiúból állt, nagy sikert ért el, korosztályában megnyerte a SumoBot kategóriát. (Korábbi cikkünk.)
Győzelmükkel jogosulttá váltak a 2019 júliusában, Kínában megrendezésre kerülő RoboRAVE International fordulón való részvételre. Egyetlen magyar versenyzőként az út és a részvétel páratlan lehetőséget jelentett a diákoknak és tanáraiknak egyaránt meglévő kompetenciáik fejlesztésére, versenyképességük növelésére, illetve további tapasztalatok szerzésére. Erre azonban azért vállalkozhattak, mert a város Önkormányzata és több vállalata mögé állt a csapatnak, és anyagi, illetve tárgyi segítséget nyújtottak.
A RoboRAVE International egy az Egyesült Államok által elismert robotika oktatási- és versenyprogram, s immáron 17. alkalommal került megrendezésre nemzetközi fordulója, idén Kínában 19 ország 115 csapatának részvételével. (Bővebben itt.)
A verseny 7 kategóriában zajlott. Csapatunk, amely RoboRombolo néven szerepelt, a SumoBot kategóriában indult. Ebbe a kategóriába 20 csapat jutott be 10 országból. Európából rajtunk kívül spanyol, francia és lengyel csapatok indultak, a többi csapat a világ különböző tájairól érkezett. A kétnapos verseny első napján pontgyűjtő fordulók zajlottak, majd ezek alapján a második napon dőlt el, ki jut be a középdöntőbe. Nagyon büszkék voltunk, hogy csapatunk, egyedüli európaiként bejutott a legjobb 9 közé, és itt az 5-6.helyen végzett. A csapat így „First prize” minősítéssel zárta a versenyt, csak egy mexikói és kínai csapatok előzték meg. Külön értéke az elért eredménynek, hogy a csapattagok 5. osztályt végzett gyerekek voltak, az őket megelőzők pedig náluk idősebb versenyzők.
A verseny során elsajátított tudás, tapasztalat nemcsak iskolai, de városi, sőt országos szinten is versenyképes ismeretekkel szolgálhat. Továbbá a tény, hogy magyar csapat is részt vett a megmérettetésen, világszinten is elismertséget szerzett városunk és országunk oktatásának. Ezzel a gyerekeknek alkalmuk volt megismerkedni egy teljesen különböző kultúra világával, és tudásuk új, a világ élvonalát jelentő ismeretekkel bővült.
A csapat tagjai voltak: Balla Géza, Biró Richárd, Komáromi Zsombor
Az utazás szervezője és tolmácsa: Huszárik Tamara
Felkészítő tanár: Krett György
A következő szponzorok tették lehetővé támogatásukkal a csapat eredményes szereplését:
Kecskemét Város Önkormányzata, Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., IQ Kecskemét Ipari Kutató Kft., Phoenix Mecano Kecskemét Kft., Fókusz Takarék Szövetkezet, Wéber Hungária Plusz Kft., HHP Kft., vedofelszerelések.hu, Mohai Miklós.
 

Ön itt van: Kezdőlap RoboRAVE International 2019 - Kína Conghua