Életképek

Címlap

Foucault 200

MEGHÍVÓ
a  „Kecskemét is kiállítja … Foucault-ingáját.”
programsorozatra

2019. szeptember 18-án lesz León Foucault francia fizikus, csillagász születésének 200. évfordulója. Foucault sok területen alkotott jelentőset, fotózta a Napot, rajta  a napfoltokkal, megmérte a fénysebességet földi eszközökkel, kimutatta, hogy vízben lassabban halad a fény, mikroszkopikus tárgyakat és élőlényeket fotózott orvosok számára, tanulmányozta az örvényáramokat, de foglalkozott fénytannal és hőtannal is. Ám (kétség kívül) kétségtelenül leghíresebb és legfontosabb munkája a róla elnevezett inga-kísérlet, amelyet 1851 márciusában a párizsi Pantheonban mutatott be a nagyközönségnek. A kupolába erősített 67 m hosszú, 28 kg tömegű inga méltóságteljes lengései közben a lengés síkja lassanként (óránként 11,3 fokot) elfordult, amely első közvetlen bizonyítékát szolgáltatta a Föld forgásának, döntően hozzájárulva ezzel világképünk formálásához.
Csatlakozva az országos “Foucault 200” felhíváshoz, kétnapos rendezvényünkkel – pl. a Malom Központban bemutatásra kerülő kb. 25 m hosszú, 24 kg tömegű ingával - Foucault munkássága előtt szeretnénk tisztelegni a széles nyilvánosság előtt, illetve célzottan
középiskolás diákok fizikai ismereteit gyarapítani a számukra bemutatott további érdekes (Foucault-hoz kapcsolódó) kísérletekkel. A rendezvény szervezői a Neumann Egyetem GAMF kara és a Bányai Júlia Gimnázium, további szakmai partner a Kecskeméti Planetárium; a szponzorok a GAMF és a Malom Központ.
 Helyszín: MALOM KÖZPONT, Kecskemét
 Időpont: 2019. szeptember 19.-20.
Honlap: https://sites.google.com/view/foucault-200-kecskemet/
(“Foucault 200” központi honlap: http://www.fizkapu.hu/foucault200/foucault200.html )
Program:
 2019. szeptember 19. (csütörtök):
16:30 megnyitó (meghívottak: Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora, Dr. Kovács Lóránt, a GAMF Kar dékánja, Zsámboki Anna Tankerületi igazgató, dr. Lukács Lajos, a Bányai Júlia Gimnázium intézményvezetője)
Mikrofotózási pályázat meghirdetése középiskolásoknak
17:00 az inga ünnepélyes indítása
17:30 – 20:00 folyamatos inga bemutató
2019. szeptember 20. (péntek):
délelőtt: bemutatók középiskolás csoportok számára
délután: folyamatos inga bemutató, valamint távcsöves Nap megfigyelés és fotózás a 4. emeleti teraszon.
Relatív fénysebesség-mérés vízben.

2019. október 18.
A Mikrofotózási pályázat eredményhirdetése: a Neumann János Egyetem GAMF Karán
A program rendezvényeire várjuk a fizika iránt érdeklődő diákokat, tanárokat és a város közönségét!
    a szervezők nevében Labancz István és Szittyai István

     

Ön itt van: Kezdőlap Foucault 200