Életképek

Címlap

WRO - 2021: Ismét a világbajnoki döntőben a Bányai robotika csapata

Két első hely az országos döntőn

A World Robot Olympiad verseny a világ legnagyobb általános és középiskolásoknak szóló versenye. A világszervezetnek közel 85 tagországa van. Három életkori kategóriában rendeznek versenyeket több, mint 15 éve.
A világbajnoki döntőre a Nemzeti fordulók legjobb csapatai kvalifikálhatják magukat.
Az idei évben több, mint 60 csapat nevezett a hazai versenyre.
A verseny két kategóriában és 3 életkori korosztályban zajlik.
A Regular kategóriában egy feladatot kell a csapatoknak megoldani az általuk tervezett, épített és programozott robot segítségével. A robotnak a programja alapján önállóan kell a tesztpályán működnie és 2 perc alatt kell megoldania a feladatot minél precízebben.
Az Open kategóriában egy témához kapcsolódó kutatási feladat elvégzése a cél. A megoldás bemutatására a csapatnak egy működő, robotokat használó modellt kell létrehoznia, amelyet a közönségnek és a szakmai zsűrinek kell bemutatni. Adott értékelési szempontok alapján pontoz a zsűri. A bemutatáshoz a csapatoknak egy öt perces videót és egy tanulmányt is készíteniük kell angol nyelven, és a versenyen angol nyelvű előadás formájában is be kell mutatni az eredményeiket, valamint a kérdésekre válaszolva meg is kell védeni azt.
Az idei évben a téma az energiatermelés, hasznosítás, tárolás területekhez kapcsolódott.
A Bányai Gimnázium három csapattal vett részt a versenyen, amelyet az idei évben online formában rendeztek meg. Az Open kategóriában ez nem jelentett nagy különbséget a személyes jelenléten alapuló versenyhez képest. Csupán a projekt bemutatóját és zsűri előtti megvédését kellett online csatornán megoldani.
Az Open Junior kategóriában induló 7-8. évfolyamos diákok kutatási témaként a fitnesztermekben található gépekkel termelhető elektromos energia hasznosítását vizsgálták. A koncepció szerint a megtermelt energiával egy robotporszívót működtetettek, amely a terem takarítását végezte autonóm módon. Felépített és működő modellel mutatták be a projektet, amely több különböző mikrokontrollert tartalmazott és a két különböző programnyelven készítették el a diákok a vezérlő algoritmusokat.
A projekt angol nyelvű bemutató videója elérhető a https://youtu.be/JYXQ3tifQoI linken.
A zsűri döntése alapján a csapat országos 1. helyezést ért el, és elnyerte a jogot, hogy a novemberi világbajnoki döntőn képviselje Magyarországot. A világverseny döntője szintén online keretek között zajlik majd.
A csapat tagjai: Tóth Hanga Katalin, Kakuszi Bence, Forgó Olivér
Felkészítő tanár: Ambrus-Huszárik Tamara, Kiss Róbert

Az Open Senior kategóriában induló 8-9. évfolyamos diákok kutatási témája a garvitációs energiára épülő energiatároló volt. A kutatásban számítással igazolták az ötlet megvalósíthatóságát, valamint éptettek egy működő modellt is, amely szemlélteti mindezt. Jelenleg az elektromos energia tárolása nehezen megoldható. A Lítium akkumulátorok jelentik sokak szerint a megoldást, de ezek előállítása környezetszennyező, újrahasznosítása pedig csak részben megoldott. Az új energiatárolási módszerek ezért egyre nagyobb szerepet kapnak.
A csapat a modell megalkotásakor programozható robotokat és három különböző programnyelvet használt a vezérlő algoritmusokhoz.
A szakmai zsűri döntése alapján a csapat az országos 1. helyezést érte el a versenykategóriájában.
A projekt angol nyelvű bemutató videója elérhető a https://youtu.be/B1zYPCsXfh4 linken.
A csapat tagjai: Kovács-Bánhalmi Hédi Zita, Nyiri Kata Luca, Mihalik Sára
Felkészítő tanár: Máthé Ildikó, Kiss Róbert

 

 

 

 

 

 

 

A Regular Junior kategóriában induló 6. évfolyamos diákokból álló csapatunk munkáját jelentősen megnehezítette az online oktatás, de fegyelmezett munkával sikerült a projektfeladatot megoldaniuk és országos 4. helyezést értek el.
A csapat tagjai: Kovács-Kalocsa Dávid, Halmos Márton, Makai László Gergely (mindannyian 6. évfolyamos diákok)

A médiában megjelent híradások:
https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kijutottak-a-robotikai-vilagbajnoksagra-a-banyais-diakok-4061876/
https://keol.hu/kecskemet-bacs/ismet-vilagbajnoki-dontoben-a-banyai-robotika-csapata
https://hiros.hu/hirek/ismet-a-vilagbajnoki-dontoben-a-banyai-robotika-csapata-3

 

     

Ön itt van: Kezdőlap WRO - 2021: Ismét a világbajnoki döntőben a Bányai robotika csapata