Életképek

Címlap

SzTE Kutatóiskola konferencia

2017.12.15-én rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara a 2016/2017-es Kutatóiskola pályázaton nyertes intézmények számára a projektbemutató konferenciáját.
A konferencián egyetemi oktatók előadásai mellett a Kutatóiskola programban részt vevő intézmények diákjai is tartottak előadásokat, amelyekben bemutathatták az egyetem által támogatott kutatási program megvalósítását.
A Bányait a lebonyolított négy kutatási projektben résztvevő diákok képviselték. A robotika témájú előadásaik után a közönség kérdéseire is válaszolniuk kellett.
Az egyetemi oktatók és a résztvevők egyöntetű véleménye szerint a megvalósult kutatások és előadások nagyon magas színvonalat képviseltek.
A Bányai részéről a projektekben részt vevő diákok:
Kaptás Flóra, Nyíri Anna Eszter, Mihalik Dániel, Rácz Zsombor, Venyingi Fanni (10. évfolyam), Hegedűs András (11. évfolyam), Finta Imre, Szakali Benedek (12. évfolyam).
A kutatások vezetője az intézmény részéről: Kiss Róbert.

Emlékeztető

A téli szünet előtti utolsó tanítási nap december 21. csütörtök. (Péntek tanításmentes munkanap.)

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny - országos döntő

A Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny (3-8. osztály) országos döntőjén 2017. december 9-én a Bogár-Szabó Mihály, Börönte Kitti, Mihalik Sára és Nyíri Kata Luca 6.A osztályos csapat Brenyóné Malustyik Zsuzsanna tanárnő felkészítésével országos 10. helyezett lett, és ezzel a legjobb eredményt érték el a bányaisok Bács-Kiskun megye csapatai között. A Papp Barnabás, Rickert Anna Míra, Kakuszi Bence, Mészáros Botond 5.A osztályos tanulókból álló csapat (felkészítő tanár: Borsós Nikolett) 17. helyezést ért el.

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny - 9-12. osztály

A 9-12. évfolyamon megrendezett Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen a Hunnia körzet (Budapest kivételével az ország Dunától keletre eső része) versenyzői közül iskolánk tanulói az alábbi eredményeket érték el:
10.A - 5. helyezés, díjazott (felkészítő tanár: Brenyóné Malustyik Zsuzsanna): Nyíri Anna Eszter, Rácz Zsombor, Szász Attila, Zsoldos Zsuzsa
10.A - 20. helyezés (Brenyóné Malustyik Zsuzsanna): Kaptás Flóra, Pallagi Norbert, Venyingi Fanni
(Ezen az évfolyamon 116 csapat indult.)
11. B - 6. helyezés, díjazott (Borsós Nikolett): Balogh Gergő, Csőszi Tibor, Kiss Bence, Tokovics Dávid
11.B - 15. helyezés (Borsós Nikolett): Lázár Jázmin, Sinkó Renáta, Pecze Krisztina, Székely Zsófia
11.A - 17. helyezés (Keresztes-Gudmon Veronika): Hegedűs András, Johanyák Csaba, Kellerwessel Klaus, Kökény János
(Ezen az évfolyamon 62 csapat versenyzett.)
12.B - 13. helyezés (Borsós Nikolett): Szabó Teodóra, Kurucz Nóra, Nagy Laura, Sebestyén Anikó
12.B - 15. helyezés (Borsós Nikolett): Veliczky Barnabás, Vidovics Gergő, Szakali Benedek, Bakó Ferenc
12.B - 17. helyezés (Borsós Nikolett): Bajáki Péter, Árva Ádám, Somlai Blanka, Meskó Kata
12.A - 19. helyezés (Jankay Éva): Gerber Christoph, Szalai Máté, Tóth Barna, Török Ábel
(45 induló csapat volt.)

Borsós Nikolett tanárnő kapta meg a 9-12. évfolyamon megrendezett Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny Hunnia körzetének tanári fődíját. Ennek az elismerésnek az odaítélésekor a tanárnő által felkészített versenyző diákok  számát és eredményességét vették figyelembe.

"Állatok hónapja" rajzpályázat

A Ménteleki Általános Iskola "Állatok hónapja" keretében meghirdetett "A LÓ" című rajzpályázatán Szebellédi Anna Seron 5.A I. helyezett, Vandlik Teodóra 5.A II. helyezett lett. Felkészítő tanár: Sántáné Beke Anikó.

VII. Diákszimpózium

November 25-én rendezte meg a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium a VII. Diákszimpózium nevű versenyét. A versenyre 7-8. és 9-10. évfolyamos kategóriákban egy, a diákok által lebonyolított kutatást bemutató előadással lehet pályázni. A bemutatott előadásokat szakmai zsűri előtt kell megvédeni, majd az értékelés után társadalomtudomány és természettudomány területeken hirdetnek eredményt.
Kaptás Flóra 10.A és Venyingi Fanni 10.A osztályos tanulóink "Rajintelligencia alapú terepfelderítés" című robotika területhez kapcsolódó kutatásukkal és élőadásukkal a 9-10. évfolyamos korcsoportban természettudományi kategóriában I. helyezést értek el.
Felkészítő tanár: Kiss Róbert.

Kecske Kupa

2017. november 24-én pénteken a Katona József Gimnáziumban vettek részt a bányaisok az immár 3 fordulós Kecske Kupa matematika csapatverseny 1. fordulóján, a következő eredményekkel:

5. évfolyam
1. hely: Papp Barnabás, Rickert Anna Míra, Bán Levente, Veliczky Zalán 5.A (Kiss Róbert, dr. Lukács Lajos, Brenyó Mihályné)
2. hely: Kispeti Anna, Kovács-Bánhalmi Hédi Zita, Nagy Korina Vanda, Petrányi Lilla 5.A (dr. Lukács Lajos, Brenyó Mihályné)
4. hely: Kacskó Martin, Lázár Levente, Pozsonyi László Ákos, Király Barnabás László 5.A (Kiss Róbert, dr. Lukács lajos, Brenyó Mihályné)
6. évfolyam
1. hely: Bogár-Szabó Mihály, Ecsédi Dániel, Mihalik Sára, Nyíri Kata Luca 6.A (Varga József, Aszódiné Pálfi Edit)
4. hely: Molitorisz Károly, Nyikos Botond, Szekeres Máté, Virág Péter 6.A (Varga József, Aszódiné Pálfi Edit)
7. évfolyam
1. hely: Kohut Márk, Ádám Zsófia, Józsa Tamara, Bíró Leóna 7.B (Kiss Róbert, Csordás Mihály)
4. hely: Dong Yifan, Kollár Gabriella, Zelenyánszki András, Ádány Balázs 7.A (Halász Alexandra, Csordás Mihály)
8. évfolyam
1. hely: Piskolti János, Török Ágoston, Faragó Tamás, Mihalik Bálint 8.A (Varga József)
6. hely: Csongor Bálint, Zsigó Dávid, Virág Dávid, Bodnár Levente 8.A (Varga József)
9. évfolyam
2. hely: Ipacs Kornél, Tormási Máté, Dúl András, Bancsi Márk 9.A (Halász Alexandra)

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny 9-12. osztály

Iskolánban november 24-én (pénteken) 30 csapat írta meg a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny körzeti fordulójának feladatsorát. Ezen a versenyen a Dunától keletre fekvő települések gimnáziumai versenyeznek egymással. További képek: itt!

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny - 5-8.osztály

A Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny megyei fordulójának ünnepélyes eredményhirdetését a hagyományok szerint a Zrínyi Ilona Általános Iskolában tartották meg, 2017. november 24-én csütörtökön. A bányais csapatok és felkészítő tanáraik a következő kiemelkedő eredményeket érték el:

Bács-Kiskun megye tanári fődíjának nyertese a 2017/2018. tanévben iskolánk tanára, Borsós Nikolett tanárnő. (A tanári fődíj odaítélésekor a felkészítő tanár versenyző diákjainak nagy számát és azok eredményességét vették figyelembe.)

5. osztály:
1. hely (országos döntősök): Papp Barnabás, Rickert Anna Míra, Kakuszi Bence, Mészáros Botond 5.A (felkészítő tanár: Borsós Nikolett)
2. hely: Bajáki Borbála Mária, Székedi Fanni, Németh Lora Rita, Lukács Tímea 5.A (Borsós Nikolett)
4. hely: Bernáth Theodóra, Coulibaly-Rácz Médea, Halasi Áron, Szabados Gabriella 5.B (Brenyóné Malustyik Zsuzsanna)
8. hely: Demeter Emma, Huszka Janka, Király Anna, Kovács-Bánhalmi Hédi Zita 5.A (Borsós Nikolett)
6. osztály:
1. hely (országos döntősök): Bogár-Szabó Mihály, Börönte Kitti, Mihalik Sára, Nyíri Kata Luca 6.A (Brenyóné Malustyik Zsuzsanna)
4. hely: Homoki Hanna Regina, Kispál Kamilla, Székely Borbála, Szabó Natália Lívia 6.B (Borsós Nikolett)
4. hely: Orosz Sándor, Rácz Virág, Gál Janka, Szöllősi Elenor 6.B (Borsós Nikolett)
7. hely: Bende Heidi, Farkas Orsolya, Kapás Anna, Tormási Tícia 6.A (Brenyóné Malustyik Zsuzsanna)
7. osztály:
8. hely: Ávár Bence, Balis Dominik, Hegedűs Panni, Lugosi Soma 7.B (Jankay Éva)
10. hely: Ádány Balázs, Kollár Gabriella, Madácsi Emese, Tóbiás Csilla 7.A (Jankay Éva)
8. osztály:
3. hely: Csongor Bálint, Spirk Tamás, Szabó Konrád, Török Ágoston 8.A (Jankay Éva)
4. hely: Zsigmond Richárd Tibor, Papp Ildikó Hanna, Tóth Izabella, Kósa Viola 8.B (Borsós Nikolett)
7. hely: Szalai Simon, Kispál Kristóf, Somodi Soma, Radványi Kende 8.B (Borsós Nikolett)
8. hely: Iván Annamária, Mezei Polett, Muhari Noémi, Horváth Hanna Zsófia 8.B (Borsós Nikolett)

 

4 For Europe

A 4 FOR EUROPE európai uniós témájú verseny középiskolások számára. A vetélkedő egy online fordulóból, regionális döntőkből és egy országos döntőből áll.
A vetélkedőre iskolánkból a 10.A osztály négyfős csapata jelentkezett, amelynek tagjai Kaiser Nóra Luca, Kaptás Flóra, Nagy Dorottya és Nyíri Anna Eszter voltak.
Az online forduló az Európai Unióval, különösképpen annak intézményeivel kapcsolatos feladatokból állt, melyeket a verseny weboldalán oldhattak meg a csapatok. Az öt internetes feladat egyike a helyi kulturális örökség bemutatása volt, az elkészült filmet az alábbi címen lehet megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=t95dW7c-zes
Az első forduló összesített eredménye alapján minden régióból a 10 legjobb csapat kapott meghívást a regionális döntőkbe. Az országban összesen 170 csapat nevezett a versenyre, ahol a diákjaink az online fordulóban a verseny 3. helyét szerezték meg, így a Nagy Armada csapata is utazhatott a regionális döntőre.
2017. november 20-án a Dél-Alföld 10 csapata Békéscsabán az Europe Direct Iroda épületében mérte össze a tudását. A 2. forduló feladatai nagyon sokrétű ismeretanyagot kértek számon, tudni kellett európai nyelveket írott szövegeket felismerni, hogy mely országokban használnak adott euro érméket, gasztronómiai ismeretek alapján azonosítani az európai országokat, valamint uniós szabályokról és az európai unió rendszeréről szóló tesztkérdésekre válaszolni is. Az utolsó, kreatív forduló igazán színessé tette a vetélkedőt, hiszen a feladat a 2027. évi Európai Unióról szóló rövid jelenet megírása és előadása volt.
A 4 FOR EUROPE a Nagy Armada csapata számára élmény volt, hiszen a verseny során új ismereteket/tudást lehetett szerezni, együttműködésre és csapatmunkára épült, a résztvevők pedig mindvégig jól érezték magukat. (Kaptás Flóra, Berkecz Pál)

Bolyai Matematika Csapatverseny - országos döntő

2017. november 18-án szombaton Budapesten rendezték meg a Bolyai Matematika Csapatverseny országos döntőjét a 3-8. osztályos tanulók számára. Miután iskolánk tanulói minden érintett évfolyamon első helyen végeztek a megyei fordulóban, négy csapatunk vett részt az országos fordulóban. A Kispeti Anna, Kovács-Bánhalmi Hédi Zita, Nagy Korina Vanda és Petrányi Lilla összetételű 5.A osztályos csapatunk 9. helyezést (felkészítő tanárok: Dr. Lukács Lajos és Brenyó Mihályné), a Bogár-Szabó Mihály, Ecsédi Dániel, Mihalik Sára és Nyíri Kata Luca 6.A osztályos csapat 10. helyezést (Varga József és Aszódiné Pálfi Edit), Ádány Balázs, Dong Yifan, Kollár Gabriella és Zelenyánszki András 7.A 12. helyezést (Halász Alexandra), Faragó Tamás, Mihalik Bálint, Piskolti János Viktor és Török Ágoston 8.A 11. helyezést (Varga József és Csordás Péter) értek el.

Robotikában ismét a világ élvonalában a Bányai

A WRO robotika világbajnokság döntőjében, Costa Ricában a Bányai Júlia Gimnázium csapata az Open Senior kategóriában világbajnoki 13. helyezést ért el 55 ország bajnokcsapata között. Mindez az európai csapatok között az 5. legjobb eredmény.
2017. november 10. és 12. között San Jose-ban, Costa Rica fővárosában rendezték meg a WRO 2017 (World Robot Olympiad) világbajnoki döntőjét. A döntőre a nemzetközi szinten induló mintegy 25 000 (huszonötezer) csapat közül a nemzeti bajnokságok legjobb csapatai kvalifikálták magukat.
A Mihalik Dániel, Nyíri Anna Eszter és Szakali Benedek 10-12. osztályos tanulókból álló Bányais csapat Kiss Róbert felkészítő tanár vezetésével az Open Senior kategóriában az EDUTUS Főiskola által Tatabányán szervezett országos döntő megnyerésével még júniusban érdemelte ki a világbajnoki döntőn való részvételt. A WRO a világ legnagyobb robotika versenye. 55 tagországgal rendelkezik jelenleg a szervezet és 22-25 ezer csapat indul évente az egyes nemzeti fordulókon. Az Open kategória a kutatásról szól. Adott témában kell a csapatoknak a vázolt problémára megoldást mutatniuk és ehhez egy működő, robotokra épülő modellt létrehozni. A csapat projektje egy globális városirányítási rendszert modellez, ahol az egyes alrendszerekben összesen 14 db programozható minikomputer kommunikál egymással. A város részét képezik az okos otthonok, amelyek automatikusan reagálnak a meteorológiai állomás érzékelői által mért környezeti értékekre, az energiaforrást nap és szélerőművek biztosítják. A város közlekedési rendszere önvezető autókra és automatikus forgalomirányító rendszerre épül. Az áruszállítást rajintelligencia elven működő önvezető kamionkonvojok oldják meg és az áru lerakása is automatikusan történik.
A projekt konstrukciós és programozási részével párhuzamosan szeptember elejétől készültek az angol nyelvű prezentációs anyagok. Az Open kategóriában minden csapat kap egy 2 m x 2 m x 2 m-es területet, ahol bemutathatja a zsűrinek a munkáját. Ezért elkészített a csapat kb. 12 négyzetméternyi angol nyelvű posztert, ami a kutatás hátterét mutatja be. Elkészült egy 46 oldalas angol nyelvű tanulmány, valamint egy 2 perces angol nyelvű videó film. Mindezt előzetesen megkapta a zsűri, hogy a versenyen már kompetensen tudjon kérdezni a csapattól. A szemléltető anyagok mellett a projekt működő robotika része mintegy hét bőröndnyi technikai felszerelést tartalmazott, amelyből a tényleges modell felépült.
A világbajnoki döntő első napja a konstrukció felépítésével és a bemutató terület berendezésével telt, míg a következő két napon reggel 8.00-tól este 18.00-ig a csapat a zsűri és az érdeklődők kérdéseire válaszolva mutatta be a projektjét, természetesen angol nyelven. Köszönhetően a Costa Ricai szervezők marketing munkájának a két napos versenyen több ezer látogató ismerhette meg a magyar koncepciót és megoldást, valamint a látogatók számára összeállított kvíz kérdések segítségével Magyarországról is megtudhatott sok információt.
Három egymástól független zsűri pontozta a versenymunkákat és kérdezte a diákokat a részletekről, értékelte az elkészített működő modellek informatikai és szakmai tartalmát. A végeredmény kialakításánál az átlagpontszám alapján rangsorolták a csapatokat. Gimnáziumunk csapata a legjobb 16 csapat közé kerülve a 13. helyen végzett.
A versenynek gyakorlatilag nincs díjazása. A felkészülés és kutatás alatt megszerzett tudás, ami a csapattagok kompetenciáit fejleszti. Az elért eredmény mutatja, hogy bár Magyarországon még most van kialakulóban a robotika középiskolai oktatási koncepciója, csapatunk kiemelkedően helyt állt a nemzetközi mezőnyben, olyan országok bajnokcsapatai között, ahol már évtizedes múltra tekint vissza az informatikai és műszaki tudományok robotikán keresztüli oktatása. Tudásban egyenrangú partnerei voltunk Japánnak, Oroszországnak, Kínának vagy Németországnak. Az 55 ország több tízezer résztvevő csapata, a döntőn részt vett több száz bajnokcsapat és a világbajnoki 13. helyezés mutatja, hogy a robotikának ott van a helye a magyar oktatási rendszerben is. Egy ilyen világversenynek a hangulatát nem lehet átadni azoknak, akik még nem voltak részesei mindennek. Itt csak olyan diákok és felnőttek voltak, akik értik és látják a robotikában a jövő lehetőségét és elkötelezett hívei a műszaki oktatásnak és a tudománynak.

A Kecskeméti Televízió Kiemelő című műsorában tájékoztatta az érdeklődő nézőket a versenyről: http://kecskemetitv.hu/s_!musorok/i_kiemelo_121/i_20171120_kiemelo_banyai_robotika_csapatamov_26780/t_20171120%20Kiemel%C5%91%20banyai%20robotika%20csapata.mov/index.html

A World Robot Olympiad világbajnoki döntőjének videós összefoglalója bányais szemmel: https://youtu.be/FRConoXQ1Uo(További képek: itt!)

 

Disputa

A XXXVI., Pécsett megrendezett Országos Disputa Versenyen Börönte Kitti 6.A korcsoportjában 2. helyezést ért el. Felkészítő tanár: Dr. Ujlaky István.

Városi angol nyelvi verseny

Huszadik alkalommal rendezte meg a Piarista Iskola városi angol nyelvi versenyét, melynek témája idén az idegenforgalom, vendéglátás illetve Kecskemét nevezetességei voltak. A versenyen 1. helyezést ért el iskolánk 8.A osztályos tanulója, Piskolti János. Farkas Eszter 8.A 5. helyezett lett. Felkészítő tanár: Rebek Renáta.

You are here: Home